Digipoort Handel & Transport (Logius) wordt Handel & Transport Gateway (Douane)

Geplaatst op 19 september 2019 in Accijns & EMCS.

In 2020 komt er buiten vervolgfase 3.40 nog een tweede verandering aan op het gebied van EMCS. 

Momenteel worden EMCS berichten via Digipoort verstuurd. Digipoort wordt door de overheidsdienst Logius verzorgd. In 2020 eindigt het contract met de leverancier van Digipoort. Vanaf dat moment neemt de Douane het elektronische berichtenverkeer voor de logistieke stromen over, dus ook voor de EMCS berichten.

De douane is op dit moment bezig met het inzetten van een eigen voorziening hiervoor, genaamd Handel & Transport Gateway (HTG). Inhoudelijk gaat er niets wijzigen in de EMCS berichten, enkel op het technische vlak (IP adressen, domein wijzigingen, emailadressen).

De overstap van Digipoort (Logius) naar HTG (douane) zal in 3 fases verlopen. De exacte planning van deze fases volgt nog maar het is wel al bekend dat de EMCS klanten vanaf december 2019 in de eerste fase zitten. Alle klanten met een EMCS koppeling zullen rechtstreeks geïnformeerd worden door de douane.

DIN volgt de ontwikkelingen en zal zorgen dat, daar waar nodig, begeleiding beschikbaar is om deze overstap te ondersteunen.