Digipoort Handel & Transport (Logius) wordt Handel & Transport Gateway (Douane)

Geplaatst op 19 september 2019 in Accijns & EMCS.

In 2020 komt er buiten vervolgfase 3.40 nog een tweede verandering aan op het gebied van EMCS. 

Momenteel communiceren Nederlandse EMCS klanten via de Digipoort (Logius) met het EMCS systeem (Douane). Heel specifiek is dit de Digipoort voor Handel & Transport. Het contract tussen Logius en de leverancier van deze logistieke Digipoort eindigt in 2020. De Douane neemt deze communicatiedienst over van Logius en heeft hiervoor een nieuwe voorziening, de zogenaamde Handel en Transport Gateway (HTG) opgezet. Deze Handel en Transport Gateway (HTG) gaat dus de logistieke Digipoort vervangen.

Douane webinar rondom EMCS veranderingen

Onlangs heeft de Nederlandse Douane een webinar georganiseerd waarin alle veranderingen en de planning zijn toegelicht. Dit webinar kunt u hier terugkijken:

Wat gaat er veranderen?

Het berichtenverkeer wijzigt inhoudelijk niet. Alleen de technische verbinding gaat wijzigen. Om verbinding te maken met de HTG zijn een beperkt aantal technische aanpassingen nodig. Naar aanleiding van het webinar is de verwachting dat de benodigde instellingen om verbinding te maken met de HTG in uw DIN Dranken omgeving kunnen worden ingesteld.
 
De overgang naar de nieuwe HTG is verdeeld in een aantal fases. Alle aangesloten bedrijven met EMCS communicatie zullen in de eerste fase (vanaf december 2019) overgaan van de Digipoort naar de HTG.

Testfase en vervolgstappen

Als softwareleverancier is DIN Solutions bij de Douane een zgn. “koploper”. Daardoor kunnen wij al in november met de nieuwe HTG verbinden en testen. In deze testfase zal blijken hoe de verbinding met de HTG dient te worden geconfigureerd en hoe het communicatieproces verloopt tussen een DIN Dranken omgeving en het EMCS systeem. Nadat DIN Solutions de test succesvol heeft doorlopen en afgerond, zal de overgang van de Digipoort naar HTG worden uitgevoerd.
 
Vervolgens zullen de aangesloten EMCS klanten in Nederland ook worden benaderd vanuit de Douane om de overstap van Digipoort naar HTG te maken. Er is al afstemming met de Douane geweest dat de EMCS klanten pas benaderd worden voor de verplichte overstap nadat DIN Solutions de overstap heeft getest. Ieder aangesloten bedrijf krijgt een “slot” waarbinnen de verbinding zal overgaan naar de nieuwe HTG. Een slot bevat een afstemmings-, test en go-live moment. DIN Solutions zal de EMCS klanten voorzien van een werkinstructie waarin de benodigde technische aanpassingen worden beschreven met als doel de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
 
Alle EMCS communicatie via de Digipoort zal vanaf december overgaan naar de HTG. 
Uiterlijk in juni 2020 dienen alle aangesloten bedrijven over te zijn naar de Handel en Transport Gateway.

Meer informatie?

Voor meer informatie of vragen kunt u contact met ons opnemen.

Branches: 
Drankproducenten
Wijnimporteurs
Drankengroothandel en -distributie
Food en Horeca groothandel