DIN EMCS klanten succesvol over op EMCS Fase 3.20

Geplaatst op 18 februari 2016 in Accijns & EMCS.

Eind vorig jaar kondigde de Douane aan dat er een vervolgfase aankwam voor het EMCS systeem: Fase 3.20. De overgang naar Fase 3.20 vond onlangs plaats in de gehele EU op 11 februari jl. Onder begeleiding van DIN Solutions zijn al onze EMCS klanten succesvol naar EMCS Fase 3.20 overgezet en is de overgang zonder grote problemen verlopen. Alle accijnsplichtige partijen die gebruik maken van de system-to-system koppeling met EMCS voldoen nu aan de nieuwste richtlijnen voor communicatie met het Douane EMCS systeem. De reacties waren positief: met name de duidelijke handleiding en begeleiding gedurende het traject werd positief door onze EMCS klanten ontvangen.

In EMCS Fase 3.20 heeft de Douane een aantal functionele zaken gewijzigd die van toepassing zijn in alle EU landen. Ook zijn technische controles toegevoegd ten behoeve van het EMCS berichtenverkeer.  DIN Solutions heeft in de maanden voor de livegang hard gewerkt om de DIN EMCS module aan te passen aan de laatste gewijzigde specificaties.

Testfase in december met succes afgerond
Product Manager Sander Crousen licht toe: “Vanaf half december 2015 hebben wij in nauwe samenwerking met de Douane een testfase doorlopen. Tijdens deze fase zijn diverse scenario’s doorlopen waarmee onze EMCS module is getest volgens de specificaties van EMCS Fase 3.20. Begin januari hebben we hiervoor de vrijgave behaald. Daarmee heeft de Douane de EMCS software goedgekeurd en vrijgegeven voor gebruik.

“Net als Fase 3.10 omvatte Fase 3.20 hoofdzakelijk technische wijzigingen in de berichtenstructuur van de system-to-system koppeling met het EMCS systeem van de Douane. Gebruikers hebben zelf weinig gemerkt van deze overgang omdat de wijzigingen vooral aan de achterkant hebben plaatsgevonden. De overgang naar EMCS Fase 3.20 gaf ons echter wel weer een mooie gelegenheid om een aantal functionele verbeteringen door te voeren in de DIN EMCS module en met de nieuwe fase uit te leveren, ” aldus Crousen.

Verdere optimalisatie dankzij gebruikerservaring
“EMCS Fase 3.10 is twee jaar actief geweest. Toch hebben we in die korte tijd via onze EMCS-gebruikers diverse suggesties ontvangen om het systeem nog verder te optimaliseren. Het voordeel is dat bij de vorige fase al een hoop gestandaardiseerd was en dus elke EMCS klant op dezelfde wijze werkt zonder dat daarbij grote uitzonderingen zijn gemaakt in maatwerk. In combinatie met onze deskundigheid en de nauwe samenwerking met de Douane heeft dit geleid tot één uniforme standaard waarbij de gebruikservaring van de klant centraal staat.”

Voor EMCS werkt DIN Solutions al een aantal jaar met een vast project team, waaronder disciplines vanuit Product Management, Development, Consultancy en Support. “Groot voordeel van werken met één vast team is dat ieder lid ook al betrokken was bij eerdere EMCS fases. Wij weten dus precies welke stappen we met onze EMCS klanten en de Douane moeten doorlopen om de testfase en overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Tevens hadden we ook voor deze fase gezorgd voor vooraf instelbare software. Hierdoor konden we een groot deel van het voorbereidende werk al op afstand doen. Met als voordeel dat onze klanten de omschakeling naar de nieuwe EMCS fase middels één omzetting konden activeren op de dag van livegang en direct in gebruik konden nemen.”

In totaal zijn negen klanten overgaan naar EMCS Fase 3.20, waaronder zowel Nederlandse als Belgische klanten.
 

Whitepaper DIN Accijns en EMCS voor Microsoft Dynamics 365

U ontvangt de PDF binnen enkele minuten in uw mailbox.
Branches: 
Drankproducenten
Wijnimporteurs
Drankengroothandel en -distributie
Food en Horeca groothandel