EMCS vervolgfase 3.30

Geplaatst op 14 december 2017 in .

Onlangs heeft de douane een vervolgfase voor EMCS aangekondigd, die per 15 februari 2018 actief zal worden. De berichten die uitgewisseld worden met het EMCS systeem zullen vanaf deze datum van formaat wijzigen. Tevens zullen diverse controles worden toegevoegd aan de EMCS berichten.

DIN Solutions is reeds gestart om de DIN EMCS add-on conform de specificaties van de douane te ontwikkelen.

Wat betekent dit voor u?

Indien u gebruikt maakt van het persoonlijke domein (Nederland) of de EMCS webapplicatie (België) om uw EMCS berichten te verwerken, dan hoeft u geen actie te ondernemen. De aanstaande wijzigingen worden door de Nederlandse en Belgische douane voorzien in het persoonlijke domein en de EMCS webapplicatie. Op de genoemde datum zullen de wijzigingen actief en zichtbaar worden. U wordt hierover geïnformeerd door de douane.

Indien u gebruik maakt van onze DIN EMCS module dan zorgt DIN Solutions dat de wijzigingen worden voorzien in de DIN EMCS add-on. De belangrijkste wijzigingen die in de EMCS berichten worden doorgevoerd zijn:

  • Wijziging van de XML versie in alle berichten van versie V1.76 naar V1.92.
  • Voor 3 berichten wordt het XML schema (XSD) gewijzigd te weten: IE813, IE840 en IE871.
  • Aanvullende controles op het gebied van maximale transporttijd. De maximale transporttijd wordt afhankelijk van de gekozen transport mode.
  • Controle op alcoholpercentage dat tussen 0,5 en 100% moet liggen.
  • Controles op bestaande douane kantoor nummers.
  • Controles op brutogewicht dat groter moet zijn dan het nettogewicht van een zending.
  • Controle op ISO landcodes.

Er is geen overgangsperiode mogelijk aangezien de wijziging in de gehele EU tegelijkertijd van toepassing zal worden. De overgang naar de nieuwe berichtformaten zal op 15 februari 2018 voor alle EMCS gebruikers actief worden.

Alle DIN EMCS klanten ontvangen een aparte nieuwsbrief rondom dit thema inclusief de vervolgstappen en planning richting EMCS fase 3.30.