Mexma Food optimaliseert bedrijfsprocessen met NAV 2015

Geplaatst op 22 september 2015 in .

Mexma Food richt zich op de productie en verkoop van tortilla’s en complementaire producten binnen Europa. Het bedrijf heeft te maken met een sterke groei, het aantal medewerkers, alsmede het aantal vierkante meters en het aantal productielijnen is dit jaar uitgebreid. Mexma Food focust zich op de Europese retail, de business to business- en de out of home markt. In 2014 groeide het bedrijf met 15 procent en voor 2016 voorspelt Mexma Food een groei van 25 procent.

Mexma Food werkt sinds 2010 met Microsoft Dynamics NAV. De huidige groei van het bedrijf, mede door een toegenomen vraag vanuit het buitenland, heeft Mexma doen besluiten haar bedrijfsprocessen verder te optimaliseren. Onderdeel van deze optimalisatie is de upgrade van haar bedrijfssoftware naar DIN Food voor NAV 2015 en vervanging van het huidige serverpark.

Anne-Marie Duys, Financieel Manager bij Mexma Food: ‘Het softwarepakket waarmee we werkten was een verouderde versie van Microsoft Dynamics NAV. Hierin was veel food specifieke functionaliteit als maatwerk ondergebracht. Dit maatwerk zorgde er uiteindelijk voor dat het beheer hier rondom onhoudbaar werd. Met gevolg dat er onvoldoende support was en het ons veel moeite kostte om de juiste informatie uit het systeem te halen. Het was veel knip- en plakwerk in Excel om tot het gewenste rapportages te komen. Tevens was er een beveiligingsrisico. Zo was het niet mogelijk om met autorisatielevels te werken.

Over het algemeen waren we wel tevreden over het gebruik van NAV. We hebben wel nog gekeken naar andere pakketten en de ervaringen met die pakketten binnen ons netwerk. NAV werd al op meerdere plekken naar tevredenheid gebruikt.

Daarnaast zochten we een betrouwbare partner waarbij de continuïteit beter gewaarborgd was en die ons ook met toekomstgerichte vraagstukken beter kon ondersteunen. Denk hierbij aan voedingsgerichte zaken als tracking & tracing. Kennis van een partner over de voedingsindustrie was dan ook een pré. DIN kent NAV en heeft ervaring met de foodmarkt. De food specifieke functionaliteit die wij als foodproducerend bedrijf nodig hebben, waaronder kwaliteitscontrole en tracking & tracing, is al als standaard functionaliteit in de oplossing beschikbaar.'

Mexma zal binnenkort starten met het upgrade traject. Duys: “We verwachten dat NAV2015 makkelijker is in gebruik en dat we via de beschikbare dashboards de benodigde informatie veel sneller uit het systeem kunnen halen. De laatste jaren is IT een steeds belangrijker onderdeel binnen onze organisatie geworden, waardoor ook steeds meer processen door automatisering ondersteund moeten worden. Dat zien we bijvoorbeeld bij de kwaliteitscontrole. Dan is het belangrijk dat je 24/7 op een IT leverancier kunt bouwen en dat wij de juiste ondersteuning krijgen daar waar nodig. Ze moeten aanvoelen wat we willen. Wij zien DIN op dat gebied als een betrouwbare, integere partner die werkt met korte lijnen en daarbij ons bedrijf, de mensen en het systeem kennen.

Ik verwacht dat we nu eenmalig een grote stap van NAV 5.0 naar NAV 2015 moeten maken en dat er een flinke uitdaging voor Mexma en haar medewerkers ligt, maar éénmaal op de actuele versie zullen de vervolgstappen in de toekomst ook met kleinere stapjes gaan en dan verwacht ik dat de impact om over te gaan op een nieuwe versie ook minder groot is.'