Wat verandert in 2017 voor Belgische douaneaangevers?

Geplaatst op 19 december 2016 in .

Binnen het nieuw Europees Douanewetboek zijn een aantal bepalingen opgenomen die in 2017 ook in België van kracht worden.

Sinds 31 januari 2010 hebben alle bedrijven in België een EORI (Economic Operator Registration and Identification)-nummer toegekend gekregen. Dit verplichte nummer wordt als identificatie gebruikt bij de gegevensuitwisseling met de Douane. In Belgie is het EORI nummer gelijk aan het Belgische BTW nummer.

Bedrijven zijn verplicht het EORI-nummer te gebruiken in hun communicatie met de douane. Dit is al een aantal jaren het geval bij export van goederen. Nu is EORI ook verplicht bij invoer. Bedrijven die goederen importeren, moeten zich nu ook identificeren aan de hand van het EORI-nummer. Dit hoeft slechts in één enkele Lidstaat, aangezien het EORI-nummer zal erkend worden door alle douaneautoriteiten van de EU.

Vanaf de installatie van versie 17 van het elektronisch aangiftesysteem (PLDA), in principe voorzien op 7 januari 2017, wordt het gebruik van het EORI-nummer eveneens verplicht bij invoer. Dit nummer moet vermeld worden in vak 8 op de invoeraangifte.

Meer informatie over de aanvraag en afgifte van het EORI-nummer kan u vinden op de website van de douane.

 

Bron: https://www.intris.be/verandering-belgische-douaneaangevers/