Centralisatie van data ondersteunt de groei van Mexma Food BV

Mexma Food BV

Mexma Food produceert flour tortillas en op tortilla gebaseerde food oplossingen

Productie van tortilla’s dat is de passie van Mexma Food. Vanuit haar centraal in de Benelux gelegen productie locatie in Kerkrade heeft de fabrikant in de afgelopen jaren een prominente plek op de Europese markt weten te veroveren. Dit succes bracht de nodige uitdagingen met zich mee vooral op het gebied van de ondersteuning van de verschillende bedrijfsprocessen met slimme IT oplossingen. Mexma heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Waar het bedrijf begon als kleine lokale tortillafabriek, zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een serieuze producent op de Europese tortillamarkt. Daarnaast blijft onze groei onverminderd hard: voor 2019 mikt Mexma op een groei van 30%. Deze groei is mede te danken aan de professionaliseringsslagen die ze hebben kunnen maken. Hierbij is gekeken naar organisatiestructuur, skills en automatisering. Hun trots: de nieuwe state-of-the-art productielijn welke afgelopen jaar is geopend. Hiermee zijn ze in staat de verwachte groei van de komende jaren te realiseren. Manager Finance & Control Robert Krottjé nam ons met een rondleiding mee in de wereld van tortilla's en deelt zijn ervaringen op het gebied van automatisering.

Robert Krottjé RA, Manager Finance & Control

“Om te kunnen groeien moeten we meer van onze mensen, machines en IT gaan vragen. Met de inzet van de nieuwe versie van DIN Food hebben we naast betere ondersteuning van processen vooral ingezet op het beter en efficiënter gebruik maken van de aanwezige data. Dat is onder andere goed gelukt op het gebied van productieplanning en ook in onze management rapportages hebben we via Jet Reports grote slagen gemaakt. Denk hierbij aan voorraadstatistieken, omloopsnelheden en alle gewenste vormen van omzetstatistieken en analyses, op klantniveau, per product, per recept etc.”

De upgrade naar een nieuwe DIN Food omgeving, in het kader van de DIN Life Cycle Service, verliep vrij soepel en zonder grote weerstand. “Wij zijn erg tevreden over de nieuwe DIN Food versie. Er zit alles in wat wij als voedingsmiddelenfabrikant nodig hebben inclusief specifieke aspecten zoals EDI met onze retailers en traceerbaarheid. De informatiebehoefte neemt nog steeds sterk toe. We willen meer meten en daarop kunnen anticiperen. Zelf ben ik bezig om het gehele KPI dashboard opnieuw vorm te geven. Ook dat doe ik op basis van Jet Reports. De rapportages zijn live en actueel zodat we weten waarop we  sturen. Dat is het mooie aan DIN Food, het faciliteert de groei en alle mogelijke data kan centraal worden geborgd binnen het systeem.”

Toekomstplannen

“Voor de professionaliseringsslag werd DIN Food vooral gebruikt om de administratieve kant van de processen te ondersteunen. Nu gebruiken we het ook actief voor het genereren van plannings- en stuurinformatie. Maar het einde is nog niet in zicht, er zijn nog diverse functionele domeinen die wij nog beperkt of niet gebruiken. We hebben dan ook nog allerlei plannen zoals forecasting en verdere digitalisering van de werkvloer.  Het doel: effectiever en efficiënter werken en eliminatie van alle papierstromen om daarmee realtime inzicht te krijgen in wat er gebeurt op de werkvloer. Daarnaast bekijken we momenteel ook de mogelijkheden voor uitbreiding van de  scanoplossing in het magazijn.”

Samen de uitdagingen van de toekomst aangaan

“Wat ik erg sterk aan DIN als partner vind zijn de User Groups voor Food en Dranken. Hierbij maakt DIN proactief gebruik van onze input in de vorm van behoeften en verbetervoorstellen. Dat is goed terug te zien in de roadmap. Groot voordeel is dat we daardoor als klant een oplossing niet meer alleen hoeven te bedenken, DIN komt met suggesties en samen met andere klanten worden op die manier nieuwe wensen van idee tot oplossing gebracht.”

Mexma ervaart duidelijk de voordelen van de DIN Life Cycle Service waarbij ieder jaar de overstap op een actuele versie gegarandeerd is. “Zeker met al onze toekomstige uitdagingen is het cruciaal dat we bij blijven en daardoor gebruik kunnen maken van nieuwe ontwikkelingen op het vlak van functionaliteit en technologie.”

In het kader van groei en ambities heeft Mexma een sterke IT partner nodig. “Ik ben er absoluut van overtuigd dat DIN die rol kan zal invullen. Gezamenlijk zetten we in op nieuwe ontwikkelingen en bepalen we in overleg de agenda om onze groei op de juiste manier te ondersteunen,” aldus Robert.

 

Volledige klantverhaal

Wilt u het volledige verhaal van Mexma Food lezen? Download dan de case hiernaast.