5 voordelen van EMCS

Geplaatst op 16 oktober 2013 in Accijns & EMCS, Blog, Finance, Software, Wet- en regelgeving.

Om het vervoer van accijnsgoederen binnen de EU onder schorsing van accijns geautomatiseerd te volgen ontwikkelde de Europese Unie in 2011 het Excise Movement and Control System (EMCS). Dit centrale systeem voor alle EU landen zorgt voor een duidelijke standaard in werken bij het opstellen, communiceren en afhandelen van het elektronisch administratief document (e-AD).

Met DIN Dranken bieden wij een efficiënte oplossing die een ondernemer met accijns registratieplicht in staat stelt een geautomatiseerde accijnsadministratie te voeren en te kunnen voldoen aan de verplichte periodieke aangiftes en douanecontroles. Belangrijke doelstelling hierbij is om de administratieve handelingen rondom accijnzen zoveel mogelijk automatisch te laten verlopen. Hierdoor verlicht de administratieve last van de ondernemer, waardoor deze zich meer kan concentreren op zijn dagelijkse werkzaamheden.

Hieronder geven we kort weer welke voordelen het gebruik van EMCS een ondernemer kan opleveren:

1 Verhoogde productiviteit

Efficiënter werken. EMCS wisselt elektronisch berichten uit en stelt deze informatie tegelijkertijd beschikbaar aan alle betrokken partijen.

2 Gemak

Vereenvoudiging van procedures. U kunt tijd besparen door “papierloos" te werken bij het opmaken, versturen, ontvangen en afwikkelen van elektronische geleidedocumenten (e-AD). Door de automatisering van deze werkstromen vervalt de traditionele papieren administratie en papierstromen tussen betrokken partijen. EMCS vervangt deze door elektronische berichten waardoor het aantal fouten in de administratie zal afnemen.

3 Inzicht en transparantie

De ontvanger heeft eerder inzicht in de te ontvangen goederen die onder schorsing van accijns onderweg zijn naar de ontvanger. Hierdoor is de ontvanger in staat om zijn ontvangstplanning mede te baseren op de EMCS-berichten.

4 Vertrouwen

Verhoogde zekerheid voor de afzender.  Diverse vereiste validaties worden direct in het EMCS systeem uitgevoerd op het moment van aanvraag van een e-AD. Aangezien de accijnsgoederen vaak een aanzienlijke waarde aan accijns bevatten is dit een belangrijk voordeel voor de afzender.

5 Controle

EMCS maakt verbeterd toezicht door douanediensten mogelijk. U beperkt hiermee het risico dat goederen ongewenst worden verzonden naar een verkeerde ontvanger als gevolg van incorrecte data.

Meer informatie

Wilt u meer weten over EMCS? Download dan onze whitepaper of neem contact met ons op.

 

Whitepaper DIN Accijns en EMCS voor Microsoft Dynamics 365

U ontvangt de PDF binnen enkele minuten in uw mailbox.
Branches: 
Drankproducenten
Wijnimporteurs
Drankengroothandel en -distributie