DIN Expert Talk: Kosten besparen in de voedingsindustrie met ERP

Geplaatst op 05 oktober 2020 in Blog, ERP, Finance, Software, Strategie.

De voedselproductie, -verwerking en -handel heeft nogal wat veranderingen te verduren. De vraag bij de off-trade bedrijven (retail en speciaalzaken) stijgt, terwijl leveringen aan de on-trade bedrijven (horeca en toeleveranciers) op dit moment moeilijke tijden kent. Kortom: een grillige markt, die extra onder spanning staat door tal van wet- en regelgevingen en strak toezicht op voedselveiligheid. Logisch dat veel bedrijven in de voedingsindustrie geen tijd nemen om te kijken naar interne processen - en waarom zou je die investering maken als je je handen al vol hebt? Het korte antwoord: omdat een duurzaam ERP-systeem al snel meer bespaart dan dat het kost. In tijd, maar ook zeker in kosten.

Werkt u met verschillende systemen voor verschillende afdelingen? Of moet uw bedrijf zich regelmatig een weg banen tussen vele Excel bestanden, papieren formulieren en Access databases? Dan is de kans groot dat huidige processen binnen uw bedrijf op dit moment onpraktisch, inefficiënt zijn, of op z’n minst klaar voor verbetering. Ongeacht of u werkt in de food en horeca groothandel, versverwerking, recepturen en maaltijdservice - u kunt kosten besparen met duurzame digitalisering. We geven u vier voorbeelden.

1. Tijd is geld

ERP-software biedt een manier om belangrijke informatie van al uw bedrijfsafdelingen in één systeem te integreren. Die bundeling van systemen zorgt voor veel optimalisaties in werkprocessen, vergemakkelijkt interne communicatie en vergroot overzicht. 

Uw effectiviteit wordt verhoogd en werknemers kunnen veel efficiënter werken, waardoor veel tijd gewonnen wordt. Die tijd kunt u vervolgens steken in andere onderdelen van uw bedrijf, zoals groei of betere service, waardoor u meer omzet kunt draaien. 

In dit artikel leggen we uit op welke processen binnen de voedingsindustrie een passend ERP voor veel tijdsbesparing kan zorgen.

2. Minder systemen = minder kosten

Een ERP biedt alle functionaliteiten van systemen die u nu wellicht los afneemt. Denk aan administratie, inkoop, verkoop, voorraadbeheer, productie, relatiebeheer, en magazijn- en werkvloerautomatisering. 

Met een ERP kunt u er dus voor kiezen om afscheid te nemen van huidige systemen, waardoor u minder “losse” kosten maakt, met alle bijkomende indirecte kosten van dien. Zoals support, updates en administratiekosten van de losse softwarepakketten.

3. Leverbetrouwbaarheid verbeteren

Een ERP is een beheersysteem. Het geeft u veel meer inzicht in uw voorraden, capaciteiten en de kwaliteit van uw producten. Alle informatie staat gebundeld op één centrale plek. Hierdoor kunt u eenvoudig tijd besparen en fouten voorkomen op het moment dat u aan klanten gaat leveren.

De klant wordt zo verzekerd van een juiste levering, stipt en van hoge kwaliteit. Dit resulteert voor u in minder retourorders. U bespaart dus op korte termijn kosten, terwijl u op langere termijn ook werkt aan uw klanttevredenheid.

4. Voorraadoptimalisatie en minimaliseren deadstock

Voor uw bedrijf is een zo klein mogelijke voorraad het beste voor uw kosten. Natuurlijk wilt u wel altijd aan de vraag van uw klanten kunnen voldoen.

Echter zijn hoge voorraden slecht voor uw omzet. Deadstock stapelt zich op, wat gelijk staat aan weggegooide investering. De omloopsnelheid vertraagd. Zo kost voorraad u geld. Met een ERP-systeem kunt u snel de perfecte balans in uw voorraad vinden. 

Alle informatie, zoals levertijden van uw inkoop, afnamepatronen, omloopsnelheden, seizoensinvloeden en THT zijn snel in te zien. Zo kunt u precies achterhalen waar het knelt en daar verbeteringen doorvoeren. Met een ERP haalt u het meeste uit uw voorraad tegen zo min mogelijk kosten.

Is een (nieuwe) ERP de investering waard?

Een ERP-systeem zorgt dus voor kostenbesparing, maar pas nadat u de implementatie hebt afgerond. Zo’n implementatie is wel een investering in tijd en geld. Is het dat waard? 

Door te kiezen voor een standaard systeem als Microsoft Dynamics 365 Business Central, kiest u voor veel zekerheid. Microsoft zit, dankzij de vele diensten en producten die ze aanbieden, bovenop alle ontwikkelingen en innoveert continu. Kiest u voor Dynamics 365 Business Central, dan kiest u voor een ERP die zijn strepen al lang en breed heeft verdiend.

Gebruiksvriendelijk

Omdat het pakket ontwikkeld is door Microsoft, zult u verstelt staan van het gebruiksgemak van het systeem. Al sinds hun schooltijd werken mensen met programma’s uit de koker van Microsoft. Denk bijvoorbeeld aan Word en Excel. 

U en uw personeel zullen daarom snel aan de slag kunnen met Dynamics 365 Business Central, die op eenzelfde manier werkt. 

Standaard pakket, met persoonlijke service

Zo’n standaard ERP-systeem kunt u natuurlijk bij verschillende aanbieders afnemen. De kracht van DIN Solutions is echter dat we de standaard ERP van Microsoft combineren met een persoonlijke aanpak en de kennis en kunde van onze specialistische kennis in de food sector. DIN Food breidt de functionaliteiten van het ERP-systeem uit zodat het perfect bij uw bedrijf past. 

Daarnaast hanteren wij een unieke filosofie, onder de naam DIN Life Cycle Service. Bij DIN Solutions koopt u niet één keer een software pakket dat langzaam verouderd, maar investeert u in een duurzame oplossing. 

Ons bedrijfsconcept is een ERP-systeem dat we ieder jaar tot anderhalf jaar uw omgeving updaten met de laatste ontwikkelingen in het Microsoft pakket en de DIN Food oplossing. Zo zorgen we dat u volledig uitgerust bent en vooral blijft om de markt te volgen. Het periodiek updaten van uw pakket kost daarnaast veel minder tijd, en dus kosten. 

Deze ontwikkeling in kleine stapjes heeft bijvoorbeeld het grote voordeel dat u medewerkers niet hoeft in te werken op nieuwe functionaliteiten. Zij groeien mee met het pakket. Dit is op lange termijn dus echt een besparende factor. 

Wilt u meer weten over ons Life Cycle concept? Lees het hier. 

Krijg inzicht in uw ROI!

Als u momenteel met verschillende systemen werkt, of zelfs met papieren documenten, Excel bestanden en Access databases, dan kunt u veel geld en tijd besparen met een ERP-systeem.

Er zijn namelijk direct en indirect kosten verbonden aan inefficiënte systemen en processen. Die kosten zijn misschien minder makkelijk inzichtelijk te maken dan een offerte voor een implementatie. Toch weet u dat de inefficiënties u extra kosten opleveren. 

Wij helpen u graag om dit te kwantificeren. Met de DIN ROI Calculator geven we u in één afspraak direct inzicht in de kosten in tijd en budget die u nu heeft en wat automatisering via DIN Food voor Dynamics 365 Business Central u zou besparen. 

Maak direct een vrijblijvende afspraak!

Branches: 
Food en Horeca groothandel
Versverwerking
Receptuurgeoriënteerde producenten
Maaltijdservice