Duurzaamheid garanderen in de specerijen- en kruidenbranche

Geplaatst op 06 mei 2021 in Blog, ERP.

Consumenten eisen een steeds breder scala aan kruiden, nieuwe smaken en meer authentieke smaakervaringen. En dan hebben we het niet eens over de veronderstelde immuniteitsverhogende eigenschappen die de vraag naar bepaalde kruiden en specerijen stimuleren.

Maar zoals we weten, groeien de specerijen die in Europa en Noord-Amerika steeds populairder worden, voornamelijk duizenden kilometers verwijderd van de consumenten die ernaar hunkeren.

Dat is precies waarom duurzaamheid centraal moet staan in de wereldwijde supply chains van specerijen. Duurzaamheid is niet alleen een buzzword. Kopers in Europa en de VS moeten duurzame inkoop omarmen om de veiligheid van de supply chains, de kwaliteit van de producten en, belangrijker nog, het welzijn van de mensen die de specerijen verbouwen te waarborgen.

Waarom duurzame inkoop zo belangrijk is

Ten eerste is het belangrijk om te erkennen wat duurzaamheid betekent in de kruiden- en specerijenindustrie. Duurzaamheid is een bedrijfsmodel dat alle partijen eerlijk dient, namelijk de mensen die specerijen produceren, de mensen die ze kopen, verwerken en verkopen, de eindconsument, en het milieu. Zo werkt het in de praktijk:

Kopers beloven een eerlijke prijs te betalen voor specerijen. Dit is van vitaal belang om landbouwers — het belangrijkste onderdeel van de supply chain — een billijk belang te geven in de wereldwijde specerijenindustrie. Specerijenbedrijven zouden in principe alleen moeten kopen van handelaren die zelf een goede prijs betalen aan producenten.

Omdat ze eerlijk worden betaald, kunnen deze landbouwers specerijen van betere kwaliteit produceren. Ze hoeven zich niet te wenden tot schadelijke pesticiden en worden niet gedwongen om te stoppen met het verbouwen van specerijen om andere, meer winstgevende gewassen te verbouwen. Daarnaast kunnen ze investeren in modernere productieapparatuur.

Er zijn zoveel redenen waarom het van vitaal belang is voor specerijenbedrijven om duurzaam in te kopen. Ten eerste helpt het het wereldwijde aanbod van hoogwaardige specerijen te behouden door slechte teeltpraktijken te ontmoedigen. Ook worden de duurzaamheidsvoorschriften rond de invoer van specerijen in westerse landen aangescherpt en moeten bedrijven zeker zijn van compliance. Bovendien verwachten steeds meer consumenten simpelweg dat de producten die ze kopen duurzaam worden geteeld en geproduceerd - het wordt dus steeds belangrijker om duurzaamheidsreferenties aan het publiek te kunnen bewijzen.

Hoe kunnen specerijenbedrijven streven naar eerlijkere producten van hogere kwaliteit?

 Specerijenbedrijven in Europa en Noord-Amerika kunnen zich machteloos voelen als het gaat om duurzame inkoop. Maar de toekomst van de wereldwijde specerijenmarkt hangt af van het feit dat deze nog duurzamer wordt, vooral omdat de vraag blijft stijgen.

Een duurzamer model brengt tastbare voordelen met zich mee. Een garantie van hogere kwaliteit stelt bedrijven in staat om hun specerijen op de markt te brengen als premiumproducten, waardoor potentieel grotere winsten mogelijk worden en de moderne consument meer interesse toont - wiens koopgewoonten steeds meer wordt bepaald door hun ethiek en waarden.

De grootste uitdaging is om te weten waar ze duurzaam kunnen inkopen. Grote bedrijven en brancheorganisaties die samenwerken met boeren, met name in Azië, hebben de afgelopen jaren echt vooruitgang geboekt. Zowel grote als kleine kopers kunnen zich aansluiten bij deze groeiende beweging door toe te stemmen dat ze hun producten inkopen bij goedgekeurde bronnen die boeren eerlijk betalen. Technologie kan hen hierbij helpen, met de beste food-specifieke software die deze toewijding certificeert in alle overeenkomsten met leveranciers.

Duurzaamheidsprogramma’s

Een van de meest effectieve programma's in de kruiden- en specerijenindustrie is het Sustainable Spices Initiative. Het initiatief bestaat uit enkele van de grootste namen in de industrie en werkt alleen al in India samen met 24.000 kleine specerijenboeren. Ook de bekende Fairtrade Foundation focust zich op de productie van kruiden en specerijen.

Wat deze initiatieven, en vele andere, met elkaar gemeen hebben, zijn een paar kernbeloftes:

  • Alleen inkopen bij handelaren die "duurzaam zijn goedgekeurd"
  • Meer voorlichting over duurzaamheid en beste landbouwpraktijken
  • De industrie meenemen om duurzame specerijen de gouden standaard te maken
  • Investeren in geavanceerde apparatuur, opslag- en droogfaciliteiten voor producenten
  • Verpakkingsverbeteringen maken een groot verschil

Bedrijven in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zijn ook bezig met de duurzaamheid van hun verpakkingen. De specerijenindustrie is niet anders - en heeft het een bijzonder dringende behoefte om niet-duurzame verpakkingen aan te pakken vanwege de kleine verpakkingsopties die nodig zijn voor kleine portiegroottes.

In de kruiden- en specerijenindustrie ligt de focus op het elimineren van plastic voor eenmalig gebruik in verpakkingen – door helemaal geen plastic meer te gebruiken of door het plastic dat wordt gebruikt herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar te maken. Bedrijven zijn nu op zoek naar papier- of kartonopties, zowel bij het importeren van hun specerijen als bij het distribueren van het eindproduct.

Omarm duurzaamheid met technologie voor de specerijenindustrie

Aangezien specerijenbedrijven worden geconfronteerd met groeiende eisen en verantwoordelijkheden rondom duurzaamheid, is technologie de sleutel tot een succesvolle transitie. Software zoals ERP (Enterprise Resource Planning) is heel waardevol, met traceerbaarheidsfunctionaliteit die je helpt zichtbaarheid te krijgen over complexe supply chains en de kwaliteit van je producten te beschermen.

Ondertussen zorgt integratie met je productielijn voor minder verspilling en helpt ERP je bij het implementeren van duurzamere verpakkingsprocessen. Het is een tool voor bedrijfstransformatie die je specerijenbedrijf stroomlijnt en groei stimuleert. Ontdek hoe onze oplossing voor de voedingsmiddelenindustrie - Aptean Food & Beverage ERP – jouw kruiden- of specerijenbedrijf kan helpen om naadloos duurzamere praktijken te introduceren.

Branches: 
Versverwerking