Een gezonde accijnsadministratie met EMCS

Geplaatst op 06 maart 2015 in Accijns & EMCS, Blog, Finance, Wet- en regelgeving.

Iedere accijnsvergunninghouder heeft de verplichting om de accijnsgoederenplaats (AGP) op een correcte en controleerbare wijze te administreren. Een vergunninghouder dient periodiek accijnsaangifte te doen en hierbij zijn accijnsadministratie te kunnen verantwoorden richting de douanecontrolediensten. 

Waar is het overzicht?!

Ontvangsten, leveringen, retouren, correcties, terugboekingen… Met al die dagelijkse voorraadbewegingen is overzicht houden een uitdagende klus voor het douane-entrepot. Je ontkomt niet aan een geautomatiseerde en geïntegreerde accijnsadministratie. Een systeem dat iedere voorraadbeweging in of uit zijn douane-entrepot automatisch registreert en een voorraadbeweging voorziet van de juiste details zoals accijnstarieven, inhouden, alcoholpercentages etc. 

Geautomatiseerde accijnsadministratie

Onderdeel van een correcte accijnsadministratie is de vastlegging van iedere goederenbeweging die onder schorsing van accijns het entrepot binnenkomt of verlaat. Deze goederenbeweging dien je te koppelen aan een e-AD via het EMCS-systeem. Een geautomatiseerde accijnsadministratie stelt je in staat te voldoen aan de verplichte periodieke aangiftes en douanecontroles. Belangrijke doelstelling hierbij is om deze zaken zoveel mogelijk automatisch te laten verlopen. Zo verlicht je de administratieve last van de onderneming en kun je je volledig concentreren op de dagelijkse werkzaamheden.

20-50% efficiëntie-winst met EMCS

Vanaf 2011 dient iedere goederenbeweging onder schorsing van accijns aangemeld te worden in een Europees systeem, Excise Movement and Control System (EMCS) genaamd. DIN Solutions heeft met de module DIN EMCS een system-to-system koppeling met het EMCS van de Douane gerealiseerd. Op basis van klantervaringen kunnen we de volgende voordelen aan u meegeven:

Voordelen inkomende e-AD verkeer

 • Tijdwinst: 20-50% efficiëntie-winst
 • Geen dubbele invoer van data
 • Snellere matching e-AD met inkooporder
 • Vooraankondiging te ontvangen goederen
 • Eliminatie van print- en papierwerk
 • e-AD toont actuele EMCS status

Voordelen uitgaand e-AD verkeer

 • Tijdswinst: 15-20 minuten per e-AD t.o.v. persoonlijk domein
 • Geen dubbele invoer van data
 • Validatie op verplichte EMCS data
 • Volledige dossiervorming binnen Dynamics 365 Business Central
 • e-AD toont actuele EMCS status

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de voordelen van deze oplossing voor uw organisatie? Download dan onze whitepaper. Deze is zowel voor Nederland als België beschikbaar.

Whitepaper DIN Accijns en EMCS voor Microsoft Dynamics 365

U ontvangt de PDF binnen enkele minuten in uw mailbox.
Branches: 
Drankproducenten
Wijnimporteurs
Drankengroothandel en -distributie
Food en Horeca groothandel