Het verbeteren van voorraadbeheer in de bakkerijsector

Geplaatst op 04 maart 2021 in Blog, Voorraadbeheer & Distributie.

Een goede controle over de voorraad is van groot belang voor alle voedingsmiddelenbedrijven. Maar in de bakkerijsector, waar versheid zo cruciaal is voor de levensvatbaarheid van organisaties en haar producten, is het belang ervan nog groter.

Maar hoe ziet goed voorraadbeheer eruit voor een bakkerij? Inzicht in de houdbaarheid van ingrediënten en producten en de mogelijkheid om voorraadniveaus in real-time bij te houden zijn natuurlijk van vitaal belang. Verder vraagt de industrie om echt heldere en accurate rapportage, snellere en efficiëntere magazijnprocessen en een plan voor het opschalen van de productie.

Lees verder om erachter te komen wat dit allemaal in de praktijk betekent, en het type enterprise resource planning (ERP) software dat je bakkerij nodig heeft om dit te realiseren.

Real-time voorraadtracking

Producenten van brood en banket weten dat ze slim moeten inzetten op staffelkorting om de beste deals voor hun ingrediënten te krijgen. Maar de effectiviteit van een dergelijke strategie kan alleen gemaximaliseerd worden als er een langetermijnvisie is. Hoe verder een bakkerij in de toekomst plant, hoe kleiner de foutmarge. Het te snel uitputten van de voorraden van een belangrijk ingrediënt, kan bijvoorbeeld de productie tot stilstand brengen en een financiële tegenslag veroorzaken.

Daarom is inzicht in voorraadniveaus essentieel. En niet alleen inzicht; producenten hebben behoefte aan een up-to-date overzicht, ondersteund met betrouwbare, real-time gegevens waarmee ze eventuele problemen vroegtijdig herkennen en actie kunnen ondernemen. Als je systeem dit niet kan bieden, brengt dit nadelen met zich mee. Ten eerste bestaat het risico dat belangrijke grondstoffen opraken. Maar het kan ook betekenen dat je het vertrouwen mist om te profiteren van staffelkortingen, waardoor je ingrediëntkosten hoger zijn dan nodig en je winstmarges dus kleiner.

Het verminderen van voedselverspilling

Het beheer van de houdbaarheid is ook een belangrijke vereiste in de bakkerijsector. Bedrijven moeten er niet alleen voor zorgen dat ze voldoende ingrediënten hebben, ze moeten ze ook vóór hun vervaldatum gebruiken om voedselverspilling te voorkomen. Dit vereist een zorgvuldige planning van de middelen en de volgorde waarin ze moeten worden gebruikt. Nauwkeurige prognoses zijn ook cruciaal - aangezien productieaantallen van uur tot uur kunnen veranderen, is de mogelijkheid om de vraag nauwkeurig te voorspellen van onschatbare waarde. Bij het produceren van een productassortiment met een scala aan verschillende recepten, is dit al snel een complexe uitdaging.

Als producenten dit niet onder controle hebben, zal bederf of verspilling vaker dan gewenst voorkomen, waardoor productieschema's worden aangetast en het een negatief effect heeft op de winst. De juiste ERP-oplossing stelt bakkerijen in staat om hun voorraad volgens een betere methode te categoriseren op vervaldatum om de kans op kostbare verspilling te verminderen. ERP is de sleutel tot het bereiken van echt "First Expired First Out" (FEFO) voorraadbeheer.

Efficiëntie in het magazijn maximaliseren

Alle voedselfabrikanten die streven naar verbetering moeten sneller, efficiënter en pro-actiever zijn in het magazijn. Dit geldt ook voor bakkerijen, zeker gezien de steeds veranderende vraag van de consument in de sector. Om dit te realiseren, moet je bedrijf mogelijk kijken naar nieuwe bedrijfssoftware.

ERP-software speciaal gebouwd voor de voedingsmiddelenindustrie stellen een producent in staat om een reeks nieuwe technologieën en standaarden te introduceren. Van GS1-barcodes en blockchain-integratie voor traceerbaarheid tot slimme planningssoftware voor optimale palletisering en mobiele technologie voor flexibeler personeel, ERP helpt bedrijven tijd te besparen en fouten te verminderen.

De juiste software-implementatie kan bakkerijen ook in staat stellen om snel en effectief in te spelen op continu veranderende omstandigheden. Met de ondersteuning van betrouwbare en hoog kwalitatieve gegevens uit een hele organisatie, alsook ingebouwde business intelligence (BI)-mogelijkheden, zijn producenten in staat verkoop-, inkoop- en productieprocessen verder te optimaliseren.

Ready for what’s next

Het is een spannende tijd in de bakkerijsector - en er zijn zeker kansen voor bedrijven die bereid zijn om ze te grijpen. Brood- en banketproducten zijn nog steeds erg populair en de vraag van de consument verandert op verschillende manieren. Hierdoor verandert je bakkerij de komende jaren waarschijnlijk aanzienlijk - zowel in grootte als productassortiment. Wat je nodig hebt, is een softwareoplossing die zich kan aanpassen aan de veranderende grootte van je bedrijf - en zelfs de groei ervan kan versnellen.

Aptean's food-specifieke ERP oplossing kan een aanzienlijke besparing opleveren in tijd, geld en middelen. Dit creëert meteen extra capaciteit die kan worden gebruikt om de productie op te voeren of je assortiment uit te breiden met nieuwe producten. Onze oplossing is in staat om mee te gaan in alle veranderingen die je besluit door te voeren - of wat de industrie je ook maar voorlegt - om je te helpen als bedrijf consistent te blijven wat zo belangrijk is voor groei.

Bij Aptean hebben we jarenlange ervaring in het helpen van bakkerijen bij het verbeteren van hun voorraadbeheer en hen te begeleiden naar de volgende fase in hun ontwikkeling. Onze oplossing, Aptean Food & Beverage ERP – specifiek gebouwd voor de voedingsmiddelenindustrie - kan worden geoptimaliseerd voor de specifieke behoeften van jouw bakkerij. Neem vandaag nog contact op met het team voor meer informatie over hoe we jouw bedrijf kunnen helpen!

Branches: 
Versverwerking
Receptuurgeoriënteerde producenten