Kun je Digitale Transformatie kopen?

Geplaatst op 03 oktober 2018 in Blog, Inkoop, Marktontwikkelingen & Trends, Software, Strategie.

Door Guus Krabbenborg - Keynote spreker DIN Food & Beverage event

Vandaag de dag is digitale transformatie een strategisch thema voor iedere organisatie in de wereld. Iedereen kent inmiddels de voorbeelden van bedrijven die de noodzaak om te veranderen naast zich neer hebben gelegd. Of die het veranderingsproces te laat zijn gestart en waar dat toe heeft geleid. Natuurlijk, digitale transformatie heeft veel te maken met IT en software oplossingen. Echter de vraag is of je digitale transformatie simpelweg kunt bestellen vanaf de prijslijst van je IT-leverancier.

Het antwoord op die vraag is natuurlijk: Nee! Digitale transformatie is geen artikelnummer op een prijslijst van een leverancier. Integendeel, het veranderproces dat is verbonden aan deze transformatie wordt gedomineerd door de zogenaamde ‘menselijke factoren’. Zoals bijvoorbeeld de noodzaak van een heldere toekomstvisie. Duidelijke communicatie over de doelstellingen en de onderliggende strategie. Commitment van alle betrokkenen en de daarbij behorende interne support. En heel belangrijk: voorbeeldgedrag vanuit directie en management.  

Ik geloof heel sterk dat IT-oplossingen een belangrijk onderdeel zijn van een succesvol transformatie-proces. Maar ik geloof ook dat de daadwerkelijke bijdrage van IT aan het totale project succes vele malen lager ligt dan 50%. 

Hieronder een aantal vragen die de directie van iedere organisatie zichzelf wat mij betreft in het kader van digitale transformatie zou moeten stellen:

  • Begrijpen we wat digitale transformatie inhoudt en waarom het zo belangrijk is?
  • Zijn we bereid en gemotiveerd om te veranderen?
  • Weten we wat we willen veranderen? Hebben we een duidelijke visie en strategie?
  • Is het management bereid en capabel om het goede voorbeeld te geven?
  • Wat is de investering in digitale transformatie en wat levert het ons op?
  • Wat gebeurt er als het project mislukt? Of als we helemaal niets doen?

Over de auteur

Guus Krabbenborg was één van de sprekers op het DIN Food & Beverage event editie 2018 bij Beej Benders in Venlo. Tijdens zijn presentatie nam hij de aanwezigen mee naar de wereld van morgen met een inspirerende, maar ook prikkelende presentatie over dit belangrijke thema.

Branches: 
Drankproducenten
Wijnimporteurs
Drankengroothandel en -distributie
Food en Horeca groothandel
Versverwerking
Receptuurgeoriënteerde producenten
Maaltijdservice