Nieuw etiket vereiste vanaf 2020: land van herkomst verplicht op voedingsetiket

Om consumenten te ondersteunen in het maken van een bewuste voedselkeuze, is het van belang transparant te communiceren over informatie in voedingsmiddelen en dranken. Door de toenemende aandacht voor gezondheid, veiligheid, herkomst en milieu zijn de regels rondom verstrekking van voedselinformatie de laatste jaren strenger geworden. Zo heeft de Europese Commissie onlangs aangekondigd dat de wet Voedselinformatie (Europese Verordening 1169/2011) aangescherpt zal worden. Vanaf 1 april 2020 zullen fabrikanten de herkomst van ingrediënten op het etiket van hun producten moeten vermelden, mits het ingrediënt een andere herkomst heeft dan het product. Wat betekent dit voor u als foodbedrijf?

Land van herkomst verplicht vermelden

De betreffende wet (FIC-regelgeving) is een aantal jaren geleden al gewijzigd. Organisaties hebben al in 2014 de etikettering op levensmiddelen moeten aanpassen zowel via het etiket, maar ook via online middelen zoals een webshop. De aanpassingen waren o.a. minimale lettergrootte voor verplichte informatie en allergenen met een ander lettertype declareren. De nieuwe wetgeving is een aanvulling op de Food Information to Consumers regelgeving (FIC; Wet Voedselinformatie), die voor meer transparantie voor de consument moet zorgen. Ter verduidelijking een voorbeeld: als je vleesbeleg produceert in Nederland en het vlees komt bijvoorbeeld uit Nederland, maar de specerijen komen van oorsprong uit Indonesië, dan moet je dus kunnen laten zien dat die specerijen uit Indonesië komen. Als voedingsmiddelenfabrikant ben je dus verplicht om van ieder specifiek ingrediënt in je eindproduct de herkomst aan te tonen.

Hoe kunnen wij u hierin ondersteunen als Food IT partner?

De aanscherping in de Wet Voedselinformatie zal gevolgen hebben voor de voedingsmiddelensector. Het proces van juist registreren van het land van herkomst per ingrediënt en dit uiteindelijk op de juiste manier op het etiket te laten afdrukken zal intensiever worden. Maar dat hoeft niet! Er zijn namelijk ook softwaresystemen die dit ondersteunen, waarbij de administratieve last kan worden beperkt. Zo bent u met onze DIN Food oplossing ervan verzekerd dat u voldoet aan de nieuwste regels en wetten rondom productinformatie en etikettering.

Hoe doen we dat?

DIN Solutions biedt met haar add-on DIN Food - Productspecificaties een module die u volledig ondersteund bij het op correcte wijze invoeren van productspecificaties. Daarnaast kunt u met deze module ervoor zorgen dat u zowel uw afnemers als de consument transparant inzicht geeft in de productinformatie, waaronder voedingswaarden, allergenen en herkomst van producten. Door bij uw grondstoffen en ingrediënten in de stamgegevens het land van herkomst vast te leggen is de tijd voor registratie van deze informatie minimaal. Op basis van recepturen en productspecificaties van grondstoffen wordt de herkomst informatie automatisch op de juiste wijze verwerkt. Ook kunt u etiketdefinities maken voorzien van (vaste) lay-outs die voldoen aan de nieuwe wetgeving. Hierdoor kunt u fouten op verpakkingen reduceren en wordt interpretatie van de analyses door derden eenvoudiger.

Op één centrale plek wijzigingen doorvoeren

Met de module DIN Food - Productspecificaties kunt u op efficiënte wijze alle wijzigingen omtrent de verordening in uw ERP systeem beheren, afdrukken of online, via bijvoorbeeld een webshop, beschikbaar stellen aan consumenten. U hoeft slechts op één centrale plek wijzigingen door te voeren. Mocht er dan in de toekomst iets wijzigen in bijvoorbeeld de receptuur of verpakkingssamenstelling dan worden alle wijzigingen automatisch bijgewerkt. Zo vereenvoudigt u de administratie van alle productspecificaties, voldoet u aan de nieuwe verordening en voorkomt u dubbele invoer en fouten door de mogelijkheid om ingrediëntendeclaratie, voedingswaarden en allergenen te berekenen.

Meer informatie over DIN Food - Productspecificaties?

Wilt u meer weten over de oplossing DIN Food - Productspecificaties? Klik dan hier of neem contact met ons op.

 

Bronnen:
Branches: 
Drankproducenten
Wijnimporteurs
Drankengroothandel en -distributie
Food en Horeca groothandel
Versverwerking
Receptuurgeoriënteerde producenten
Maaltijdservice