Waarom grip op de werkvloer essentieel is voor het succes van productie

Geplaatst op 08 juni 2018 in Blog, Productie & werkvloer, Software, Strategie.

Wie voedingsmiddelen produceert weet dat hier een arbeidsintensief registratie- en administratieproces bij komt kijken. Productiebedrijven hebben naast het produceren alleen al op de werkvloer te maken met ontvangsten, recepturen, machine-voorbereidingen, het inpakken, de opslag en het interne transport. En dit alles met in achtneming van strenge kwaliteits- en veiligheidseisen. Een arbeidsintensief en foutgevoelig proces.

Daarnaast wordt je als producent voortdurend geconfronteerd met de toenemende druk om de vraag van de consument bij te houden, de time-to-market zo kort mogelijk te houden en producten van hoge kwaliteit te produceren met in het achterhoofd nog altijd dat hoofddoel: een hogere productiviteit tegen lagere kosten realiseren om concurrerend te blijven. Van belang is een stevige grip op de operationele kosten. Een uitdaging waarbij verdere digitalisering en automatisering op de productievloer geen overbodige luxe is. 

In deze blog 3 redenen om dit complexe en foutgevoelige proces op de werkvloer te digitaliseren.

1. Papier weg ermee!

We weten allemaal dat papier op de werkvloer gevoelig is voor fouten. Je print op papier de werkinstructies uit, spendeert dan ontelbaar veel uren aan het heen en weer bladeren van pagina’s en als er een wijziging optreedt moet je je als een gek haasten om deze wijzigingen tijdig door te voeren. Lastig in dat uiterst complexe en kritische productieproces. Juist… en daarna besteden we nog meer tijd aan het opslaan en archiveren van het papier.

Met een werkvloerintegratie oplossing werk je met configureerbare basisschermen die de processen digitaal ondersteunen op werkstations en hiermee het papier vervangen. Daarbij gaat het systeem veilig om met uw gegevens en zorgt het ervoor dat elke medewerker, zowel op de werkvloer als op kantoor, de juiste informatie krijgt wanneer en waar het nodig is. Bovendien ligt de nadruk op eindgebruikersgemak, dus eenvoud in bediening waardoor snelheid van verwerking geborgd is.

2. Real-time, transparantie op de werkvloer

Soms voelt de afstand tussen kantoor (planning en administratie) en de werkvloer erg groot. Oorzaken zijn vaak te vinden in eilandautomatisering of een gebrek aan centrale opslag voor data om vanuit een centraal punt zaken aan te sturen. Informatie van de werkvloer ligt verstopt in papier, hoofden van medewerkers of losse systemen zoals digitale weegschalen en scanners. We willen allemaal graag weten wat er op de productievloer gebeurt, maar de productievloer wil ook graag weten wat van hen verwacht wordt. Binnen de organisatie ligt er een grote behoefte aan het vinden van methodes en systemen voor het prioriteren, volgen en rapporteren van productieorders en -planningen.

Hoofddoel van werkvloerintegratie is processen op de werkvloer transparant en real-time inzichtelijk te maken. Daarbij laat de oplossing zien wat er daadwerkelijk op de fysieke werkvloer gebeurt en moet gebeuren. Je krijgt volledig inzicht in de voortgang van lopende orders, hoeveel ingekochte grondstoffen er zijn verbruikt, hoeveel productieafval er is, etc. Zo kunnen inkopers, planners of andere beslissers direct bijsturen waar dat nodig is. 

Werkvloerintegratie oplossingen geïmplementeerd op individuele operatorterminals bieden management- en productieteams real-time informatie op continue basis. Dit stelt managers en andere leden van het productieteam in staat proactief problemen op te lossen, productieknelpunten te elimineren en de algehele productiviteit te verbeteren.

3. Veranderingen doorvoeren gaat gemakkelijker en sneller

Productveranderingen, recepturen en variaties doorvoeren in het huidige productieproces is meer dan alleen nieuwe instructies geven aan de juiste persoon op de werkvloer. Het vraagt om een gestructureerd proces met de juiste tools om veranderingen nauwkeurig vast te leggen en te implementeren. Effectief wijzigingsbeheer vereist revisiebeheer, het nauwkeurig opvolgen van wijzigingen in de werkinstructies en ervoor zorgen dat de mensen op de werkvloer beschikken over de meest recente en nauwkeurige versie van de productie instructies. Met de werkvloer gekoppeld aan het ERP zien medewerkers direct waar en wanneer een wijziging in het productieproces plaatsvindt.

Welke voordelen kun je behalen als je werkvloerintegratie slim inzet?

  • Eliminatie van papierstromen. Door de bediening en gegevensverzameling van de werkvloerapparatuur te automatiseren verminder je de kans op menselijke fouten en verhoog je de productiviteit.
  • Efficiënt uitvoeren, prioriteren en vrijgeven van productieorders aan de werkvloer met real-time status van voortgang en voltooiing.
  • De integratie levert accurate en actuele informatie over het verbruik en de beschikbaarheid van materialen en capaciteit, wat essentieel is voor een betrouwbare voorraadplanning en calculatie (in ERP).
  • Change management processen kunnen effectief uitgevoerd worden zodat de juiste revisie van producten, recepturen en processen altijd aanwezig is voor productie.
  • Met real-time informatie krijgen werkvloeroperators de kans om de training van werknemers op de werkvloer te verbeteren en zo te zorgen voor een correcte verwerking.
  • Betere leverbetrouwbaarheid. Door real-time inzicht in de planning en voortgang van de productie orders kunt u een betere inschatting maken van de levertijd en bij fouten eerder aan de bel trekken zodat afnemers tijdig geïnformeerd kunnen worden. 
  • Met volledig interactieve toegang tot beheersoftware voor de werkvloer, stel je bovendien supervisors in staat werkvloer activiteiten nauwkeurig te volgen zodat zij ter plekke betere beslissingen kunnen nemen. Met name met behulp van mobiele computerapparatuur zoals tablets, scanners of andere devices biedt dit enorm veel mogelijkheden.

De juiste tools voor de werkvloer 

De oorzaken van problemen en vertragingen in de productie en supply chain van nu zijn niet nieuw. Het balanceren van de productielijn, het monitoren van de kwaliteit en de zorg voor het bereiken van de hoogste prestatieniveaus zijn aan de orde van de dag. Het is aan de producent om de voor hen best toepasbare oplossing voor de werkvloer te kiezen om zicht te krijgen op elke productieactiviteit, in de supply chain te stappen en over effectieve stuurmiddelen te beschikken om het proces te beheren.

Procesbeheersing is geen straf voor werknemers op de werkvloer die het productieproces verkeerd uitvoeren. Het geeft een productieteam de tools om het werk correct, beter, sneller en met minder fouten uit te voeren. Deze verbetering vindt enkel plaats als je over de juiste tools beschikt, ook op de werkvloer.

Download meer informatie over werkvloerintegratie

U ontvangt de PDF binnen enkele minuten in uw mailbox.
Branches: 
Drankproducenten
Versverwerking
Receptuurgeoriënteerde producenten
Maaltijdservice