Warehouse automatisering voor AGF-bedrijven

Geplaatst op 04 maart 2021 in Blog, Scanning, Software, Voorraadbeheer & Distributie.

Wat gebeurt er als een AGF-bedrijf probeert te werken met een slecht functionerende supply chain? Zendingen lopen vertraging op. Fruit en groenten bederven. De winst daalt.

Als professional in de branche ken je deze pijnpunten waarschijnlijk maar al te goed. Gelukkig kan automatisering ervoor zorgen dat je supply chain efficiënt blijft en soepel loopt.


Wat is warehouse automatisering?

Als je wilt dat het "verse" in "verse producten" de staat van je producten echt weerspiegelt, moet je ervoor zorgen dat je ze op de juiste manier bewaart en snel vervoert. Een van de manieren waarop je deze factoren het beste kunt beheersen, is door jouw warehouse goed op orde te hebben.

En automatiseringstechnologieën helpen je bij deze inspanningen. We verdelen ze onder in twee categorieën:

Automatisering van bedrijfsprocessen

Er is geen twijfel over mogelijk: we bevinden ons middenin een digitale transformatie. Productieleiders die op de werkvloer notities op een papieren blaadje krabbelen behoort tot het verleden.

Van leveringsschema's en producttracering tot voorraadbeheer, veel van jouw processen kunnen efficiënter en nauwkeuriger worden uitgevoerd met behulp van technologie. Het blijft echter niet alleen bij het installeren van een software programma. Je hebt een oplossing nodig die past bij de AGF-sector en die volledig is geïntegreerd in jouw bedrijf.

Een food-specifiek Enterprise Resource Planning (ERP)-platform past hier perfect bij. En door middel van maatwerkopties en afdeling overstijgende functionaliteit kun je zo'n systeem echt voor je laten werken door geautomatiseerde processen in gang te zetten.

Robotisering

Alleen de grootste AGF-bedrijven kunnen het zich veroorloven om robotisering volledig toe te passen in hun magazijnen, maar dat betekent niet dat kleinere productiebedrijven niet kunnen profiteren van beperktere implementaties. Je werknemers ontlasten van het fysiek verplaatsen van pallets is een voorbeeld van een toepassing die enorme voordelen kan opleveren.

Voordelen van warehouse automatisering

Wat zijn de tastbare voordelen van automatisering en hoe zijn deze van toepassing op jouw bedrijf? Een aantal voorbeelden zijn:

Lagere bedrijfskosten

Automatisering kan besparen op arbeids- en materiaalkosten: als je werknemers niet langer de administratie handmatig hoeven bij te houden, zijn dat minder manuren die worden besteed aan zo'n vervelende (maar noodzakelijke) taak.

De AGF-industrie kampt al met een tekort aan arbeidskrachten, waardoor er meer seizoenswerkers werken tegen een hoog tarief. Als sommige van de verantwoordelijkheden van deze werknemers  worden geautomatiseerd, kan jouw bedrijf worden ontlast van de extra financiële lasten.

Verhoogde snelheid en minder verspilling

Eerder benadrukten we al hoe cruciaal snelheid en efficiëntie zijn voor AGF-bedrijven: jouw goederen hebben een beperkte houdbaarheid, dus alle extra tijd die ze bij een extra stap in de supply chain doorbrengen, is potentiële inkomstenderving voor jouw bedrijf.

Automatisering via zowel software als hardware en machines kan jouw activiteiten aanzienlijk versnellen, vooral bij het ontvangen, verwerken, opslaan en verzenden van goederen. Deze technologieën kunnen ook nieuwe inkomstenstromen openen - sommige producten kunnen in verschillende mate van versheid worden verkocht, waardoor premiumprijzen mogelijk zijn als de levering snel genoeg is.

Verhoogde capaciteit

De meest voor de hand liggende manier waarop automatisering jouw capaciteit kan vergroten, is door het gebruik van robots. Met hun vermogen om in kleinere ruimtes te navigeren, stellen ze jouw bedrijf in staat meer gebruik te maken van de vierkante meters in de loods.

Maar wat als robotisering buiten jouw prijsbereik valt - is er dan nog winst te behalen? Zeker. De oplossing hier is wederom ERP-software. Door al je gegevens samen te voegen en nauwkeurige product omschrijvingen bij te houden, kun je locaties ontdekken waar de opslag efficiënter kan worden beheerd.

Automatisering omarmen voor de toekomst

Wat we hierboven hebben toegelicht, zijn slechts enkele voorbeelden waarop automatisering AGF-bedrijven helpt bij hun missie om meer efficiëntie en winst te behalen.

Als je meer wilt weten over hoe een branchespecifieke ERP-oplossing de bedrijfsresultaten van jouw bedrijf kan verbeteren, neem dan contact met ons op.

Branches: 
Food en Horeca groothandel
Versverwerking
Receptuurgeoriënteerde producenten
Maaltijdservice